Digitaltryk eller digitalt print er en karriere, som det kan være svært at uddanne sig til, fordi branchen er hårdt presset af udenlandske storspillere, som udfordrer de danske virksomheder på økonomi og leveringstider.
Der er altså tale om en forholdsvist usikker karrierevej. Der er dog ingen grund til at frygte, at branchen kommer til at bukke helt under for presset, for der vil stadig de næste mange år være behov for nem adgang til tryk af god kvalitet i B2B-verdenen.
Interesserer du dig for den grafiske branche og digitaltryk, skal du derfor ikke holde dig tilbage. Der er nemlig udmærkede muligheder for at få elevplads, idet der er mangel på kvalificerede elever og grafiske teknikere.
Den mangel er opstået, fordi der er i mange år har været en dalende interesse for faget, mens der har været øget fokus på mere akademiske uddannelser. Som karrierevej kan det sagtens være en udmærket vej at gå, hvis man har interessen for faget og lyst til at arbejde hårdt for at holde arbejdspladserne i Danmark.
Sådan bliver du uddannet inden for digitaltryk
Uddannelsen til grafisk tekniker, som er titlen på en medarbejder, der er beskæftiget med digitaltryk og andre form for tryk og grafisk teknisk arbejde, tager 4 år og er en erhvervsuddannelse (EUD). Den findes i Aalborg og København.
På uddannelsen skal du i gennem et grundforløb på næsten 1 år, hvor du lærer om digital tryk og print, grafisk teknologi og informationsteknologi (IT). Det er vigtigt at have en meget teknisk forståelse og en intuitiv fornemmelse for tekniske maskiner.
Består man grundforløbet og får en uddannelsesaftale med en virksomhed, der vil tage en som elev, står man over for 3 år med skiftesvis skole og praktikforløb. Skoleforløbene er på ganske få uger ad gangen, mens de praktiske forløb er på 4-6 måneder ad gangen.
Uddannelsen slutter med en svendeprøve, hvor du skal op i en praktisk eksamen og vise dine færdigheder. Det er forskelligt, hvilke typer prøvelser, man skal i gennem, men de vil altid være meget praktisk orienterede.
Begrænsning i optag på uddannelsen
Ligesom med de fleste andre erhvervsuddannelser, er der en begrænsning på antallet, der hvert år optages. Begrænsningen er indført for at sikre, at de elever, der går på uddannelsen, også reelt har en chance for at få et arbejde bagefter.
Man har således valgt, at begrænsningen er, at man ikke kan fortsætte på grundforløbets anden halvdel, hvis man ikke i løbet af det første grundforløb har fundet sig en elevplads. Den elevplads skal man have i hus og have uddannelsesaftale til, før man kan fortsætte sin uddannelse.
På den måde er langt de fleste af de uddannede grafiske teknikere sikret en arbejdsplads efter end uddannelse. Princippet gælder også for frisørstudiet, elektrikerstudiet og mange andre erhvervsuddannelser.
Drømmer du om at blive grafisk tekniker? Så begynd allerede nu at undersøge mulige elevpladser i dit område, så du er godt klædt på til studiet, når det begynder. Det betaler sig også ofte at være tidligt ude, da man signalerer, at man er meget ivrig efter at komme i gang.