Bliv havemand / gartnerHavemænd – også kaldet have- eller anlægsgartnere – beskæftiger sig med at holde det grønne omkring os grønt og frodigt. Det er altså ikke dem, der tager sig af skovene, markerne eller søerne, men de private haver, offentlige grønne arealer og virksomheders grønne arealer.

Som havemand har man en stor viden om alt inden for planteverdenen. De fleste havemænd kan de latinske betegnelser for planterne, og så ved de alt om, hvornår og hvordan havens træer og buske bedst beskæres. Er man i tvivl, om ens blomsterløg skal tages op før frosten, kan man også spørge en havemand, hvis man kender en.

Om man kender en havemand er straks et andet spørgsmål. Branchen er nemlig ikke i vækst, for en stor del af de jobs, der er at finde som gartner, rykker til udlandet. Planteskolerne er nemlig i stærk konkurrence med udenlandske gartnerier, der sælger planter for en slik. Selve havemandsfaget er ikke helt så truet længere, da maskiner efterhånden har overtaget de job, de kunne.

Uddannelsen til gartner/ havemand

Tag erhvervsuddannelsen som gartnerPå uddannelsen til gartner/ havemand lærer man om de forskellige planter og deres egenskaber. Afhængigt af sit valg af speciale, kommer man desuden til at lærte om planteproduktion i forhold til væksthuse, gartnerier og planteskoler. Der er nemlig forskel på, hvordan undervisningen vinkles, set ud fra det speciale, man har valgt.

Ud over den grundlæggende viden om forskellige planter, får man viden om, hvordan jorden skal behandles, så den stiller de bedst vækstbetingelser for den enkelte plante. Man får også viden om, hvordan planterne skal plejes derfra, så de bliver flotte og frodige.

Ud over det med planterne, kommer uddannelsen også ind på betjening af maskiner og gennemgang af tekniske installationer. Det kunne for eksempel være hvordan et automatisk vandingsanlæg betjenes og reguleres. Du skal også lære, hvordan sygdomme og skadedyr forebygges og fjernes fra planterne.

Uddannelsen varighed og opbygning

Uddan dig som havemand eller gartnerMan kan læse til gartner 5 steder i Danmark: Holstebro, Nykøbing Mors, Beder (syd for Aarhus), Odense og Roskilde. Alle skolerne tilbyder ikke de samme specialeretninger, så det kan være en fordel at undersøge skolernes tilbud nærmere, før man vælger, hvor man vil studere.

Uddannelsen i sig selv har en varighed på mellem 2 år og 7 måneder og 4 år og 5 måneder. Uddannelsen til gartnerassistent er den korteste, mens væksthusgartner, planteskolegartner og havecentergartner alle tre tager cirka 4,5 år.

Under store dele af uddannelsen er man i praktik, hvor man for alvor for hænderne i jorden. Mange uddannede gartnere vil nok fortælle, at det først er her, man virkelig lærer noget om planterne – men selvom der er meget at komme efter i praktikken, skal man i gennem et lærerigt grundforløb på mellem 20 og 40 uger først. På grundforløbet har man dog også nogle uger i praktik.

For at komme fra trin 1 (gartnerassistent) til trin 2 (speciale) skal du have en uddannelsesaftale med et praktiksted, som er en skriftlig aftale, der bekræfter, at du er sikret en praktikplads.

Jobmuligheder

Lav smukke haver som havemandMed en uddannelsesaftale som krav for at kunne tage den lange uddannelse til gartner, bliver antallet af studerende justeret, så der ikke uddannes flere, end der som udgangspunkt er plads til. Når man gennem så lang tid har været i praktik et sted, er det meget usandsynligt, at man ikke kan blive der efterfølgende.

Det er altså kun, hvis man ikke har været en god praktikant og en god medarbejder i sin praktiktid, at man for alvor er i fare for ikke at kunne finde job efterfølgende. Det kan også være, hvis der pludselig sker noget med praktikstedet rent økonomisk, at man mister sit fremtidige job.

Der er dog, som udgangspunkt, ret gode muligheder for at finde arbejde efter slutningen af uddannelsen, hvis man er en af de heldige, der får en uddannelsesaftale i første omgang og kommer ind på sit drømmespeciale.

Er man en af de uheldige, der mister sit praktiksted som jobmulighed, kan det også være en god mulighed at blive selvstændig havemand. Man kan blive havemand i Hinnerup, hvis det er der, man bor, og egentlig ret nemt få opgaver nok til at klare sig for, hvis man er en af de eneste havemænd i sit lokalområde, og hvis man favner bredt, så man rammer både private og virksomheder.