Farmaceuter beskæftiger sig primært med forskning og udvikling af lægemiddelprodukter. Som farmaceut kan man arbejde i lægemiddelindustrien eller på apoteker, sygehuse, universiteter eller offentlige styrelser. De forskellige former for arbejdspladser giver farmaceuterne en bred vifte af muligheder efter endt uddannelse.
Som farmaceut skal man have en stor viden omkring både kemi og medicin. Man skal kommunikere med læger, kemikere og biokemikere og derfor er det vigtigt at have en bred viden inden for feltet. Derudover ligger en stor del af arbejdet for farmaceuter også i at producere og kvalitetssikre lægemidler samt at kunne vejlede og sælge produkterne. Størstedelen af en farmaceuts arbejdsopgaver kræver altså et udbredt kendskab til både medicin og kemi.
En uddannelse med mange muligheder
Farmaceutuddannelsen giver masser muligheder, og kan foregå i:
- Medicin- og biotekindustrien
- Den kemiske industri
- Levnedsmiddelindustrien
- Kosmetiske industri
De primære opgaver på disse arbejdspladser er forskning, udvikling, produktion, analyser, kontrol, registrering, distribution, information, salg, marketing og kvalitetssikring. Arbejdsopgaverne er altså enormt alsidige, og gør farmaceutuddannelsen fuld af muligheder.
Selve forskningen og udviklingen af nye lægemidler er ofte møntet på en bestemt sygdom. På den måde tilegner man som farmaceut sig hele tiden ny viden inden for forskellige områder, samtidig med at man planlægger produktionen og udarbejder de korrekte kontrol- og dokumentationssystemer.
Som en del af den proces indgår også hjælpestoffer, emballage, maskiner, proceskontrol og økonomiske beregninger. Som farmaceut er man altså en del af hele processen, når det kommer til at udvikle nye lægemidler.
Som tidligere nævnt kan man igennem farmaceutuddannelsen altså også få en fremtid som apoteker. På apotekerne har man som farmaceut ansvar for alt det lægemiddelfaglige. De daglige primære arbejdsopgaver består ikke så meget i at udvikle og forske, men i stedet for i at rådgive kunder omkring lægemidler. Derudover har man også en lang række ledelsesmæssige funktioner og administrative opgaver.
Som apoteker har man desuden til opgave at undervise og oplære farmaceutstuderende, som arbejder på apoteket. Det er nemlig ikke en dum idé at blive farmaceutstuderende, hvis man synes arbejdsopgaverne lyder spændende. Som uddannet farmaceut er man nemlig næsten sikker på at få job. Kun 2 ud af 100 færdiguddannede farmaceuter er arbejdsløse, hvilket er en af de laveste arbejdsløshedsprocenter på samtlige af de uddannelser, man kan tage på de danske universiteter.
For at blive farmaceut kræver det en bacheloruddannelse på 3 år og herefter en kandidatuddannelse der varer 2 år. Uddannelsen kan tages på Københavns Universitet og på Syddansk Universitet. Når man har taget sin bacheloruddannelse kan man specialisere sig på sit kandidatvalg. Her er der blandt andet mulighed for at søge optagelse på kandidatuddannelserne der omhandler:
- Farmaci
- Farmaceutisk videnskab
- Medicinalkemi
- Miljøvidenskab
- Humanbiologi
Mulighederne er altså mange, og de forskellige kandidatuddannelser giver muligheden for at vælge sig ind på netop det område man foretrækker, og som interesserer den studerende.
Bliv selvstændig apoteker
Som uddannet farmaceut kan man blive selvstændig apoteker. Der er i øjeblikket 213 apotekerejere, som driver 420 apoteksfilialer her i Danmark. Meningen med et apotek er, at alle borgere kan få rådgivning og vejledning omkring lægemidler og medicin fra en faguddannet person.
Som selvstændig apoteker er man dog ikke helt selvbestemmende. Det er et krav, at apotekeren selv ejer sit apotek, men samtidig at staten både styrer og administrerer alle hjørner af Danmark gennem faste krav og et såkaldt bevillingssystem.
Som apoteker er man både en del af den samlede sundhedssektor og en selvstændig erhvervsdrivende netop fordi man selv ejer sit apotek.
For at blive selvstændig apoteker skal man altså have en bevilling. Den nye apotekerlov fra 2016 har dog gjort dette mere muligt idet der er udstedt bevillinger til apoteker i indkøbscentre og supermarkeder. Apotekerne er altså blevet langt mere tilgængelige for de danskere borgere. Den øgede konkurrence i form af flere apoteker i de forskellige lokalområder har betydet bedre service og at apotekerne holder længere og længere åbent.
Et eksempel på dette er Bruuns Apotek i Aarhus C. Dette apotek åbnede på baggrund af den nye apotekerlov i Bruuns Galleri, som er et indkøbscenter i Aarhus C. Bruuns Apotek i Aarhus C har lange åbningstider – helt til kl. 20 i alle hverdage.
Den nye apotekerlov har altså både gjort apoteker mere tilgængelige for borgere, men også for de farmaceuter der ønsker at være apotekere.