klargøringsmand i bilbranchen

Som klargøringsmand- eller kvinde arbejder man med pleje og klargøring af biler. Det gælder både indvendig pleje som for eksempel rensning af sæder og rengøring og udvendig pleje, som kan bestå af alt lige fra lakkonservering til polering af forlygter og vinylbehandling.

En klargører har sin daglige gang på et autoværksted eller hos en bilforhandler. De primære arbejdsopgaver består af indvendig og udvendig bilpleje i alle facetter både i forbindelse med salg af biler, reparation og løbvende vedligeholdelse.

Klargøring af biler er i langt de flest tilfælde med til at øge bilens værdi. Det bruges både af private, der skal sælge, men også af bilforhandlere, der sælger brugte biler. Private benytter desuden en klargøres ydelser, hvis de ønsker at shine bilen op efter en hård vinter eller en lang køretur sydpå.

Det skal du kunne

rengøring af bil

For at kunne arbejde med klargøring af biler er det naturligvis en fordel, at man har en interesse for biler. Der findes ingen decideres klargøringsuddannelse, men flere forskellige måder man kan komme dertil.

En klargøringsmand- eller kvinde skal have sans for detaljen, og naturligvis kunne lide at arbejde med bilpleje både indvendigt og udvendigt. Man skal desuden være klar på at lære på værkstedet allerede fra første dag.

De fleste i klargørings- og bilplejebranchen er oplært på egen hånd eller rundt omkring på de forskellige værksteder landet over. For at blive god til klargøring af biler er det altså vigtigt, at man har en mentor på værkstedet, der er god til at inddrage og lære fra sig.

Man får praktisk erfaring lige med det samme, og man skal derfor være praktisk anlagt og kunne lide at lære gennem praksis fremfor teori.

Uddannelsen til klargøringsmand

Der findes ingen uddannelse til klargøringsmand, men der findes en lang række forløb og kurser, der kan ruste dig til at kunne klargøre biler. Man kan desuden få en læreplads hos en klargøringsvirksomhed og derigennem lære, hvad der er nødvendigt for at kunne arbejde med klargøring af biler.

Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU) tilbyder eksempelvis et fire ugers forløb, hvor man arbejde med klargøring og mindre reparationer af biler. Disse kurser er som regel en kombination af værkstedsundervisning og klasseundervisning.

Man kan også tage er erhvervsgrunduddannelse (EGU), som kan lære dig de primære arbejdsopgaver i forbindelse med klargøring af biler. Uddannelsen er præget af praktik, men indeholder også enkelte korte skoleophold, hvor man lærer teorien bag.

Erhvervsgrunduddannelsen kræver dog, at man har en praktikplads hos en klargøringsvirksomhed, en bilforhandler eller ved et bilplejecenter.

Din hverdag med klargøring af biler

Rengøring af bil klargøringsmand

Når man skal vælge hvilken uddannelse eller branche, man skal arbejde i, er det vigtigt, at man har et indblik i dagligdagen og de primære arbejdsopgaver. På den måde kan man nemlig fastslå hvorvidt, stillingen og selve branchen har interesse.

Når man arbejder med klargøring af biler, vil man komme til at beskæftige sig med bilpleje både indvendigt og udvendigt. Det kan både være for brugtbilsforhandlere, på værksteder eller for private.

De primære opgaver når det kommer til udvendig pleje af biler vil blandt andet være:

  • Buleopretning
  • Vandslibning
  • Vask af alufælge
  • Vask af motorrum
  • Rens af hjulkapsler
  • Polering
  • Lakforsegling
  • Undervognsbehandling

Ovenstående er blot nogle af de mest almindelige facetter af udvendig pleje, som der vil være stor chance for at komme til at arbejde med som klargøringsmand.

Når man arbejder med klargøring af biler, har man desuden til formål at få bilen til at fremstå ny og velduftende indvendigt. Det er nemlig også ofte den indvendige pleje, der kan være med til at øge bilens værdi. Man vil derfor især komme til at arbejde med rensning og pleje af alle former for sæder, støvsugning, rudepudsning og lugtsanering.