At være bedemand er et meget specielt embede. Det kræver en helt særlig karakter at kunne arbejde med mennesker, når de står i deres livs måske værste sorg. Det er de færreste, der har det, der skal til, for at blive en god bedemand – men hvis man har det, har man også gode muligheder for at blive bedemand. Selvom der ikke findes en lang og besværlig uddannelse, man kan tage, for at blive bedemand, hænger de nemlig ikke på træerne – og vejen til at blive bedemand er da heller helt traditionel.
Jobbet som bedemand
Vi kommer alle sammen til at møde en bedemand en dag. Livet varer ikke evigt, og vi skal alle sammen den samme vej til sidst – og med mindre det ulykkelige indtræffer, og man selv bliver den første til at gå bort, kommer man uundgåeligt til at skulle klare begravelsen af enten sine forældre, bedsteforældre, søskende eller – i værste fald vores eget barn.
Bedemanden er den, man kontakter, når man skal have ordnet alt det praktiske med at arrangere begravelsen. Han eller hun rådgiver om alt fra valg af kiste eller urne til pension og skifteret. Det er bedemandens opgave at se og tænke klart, når resten af familien er i sorg.
Med sorgens slør for øjnene kan det nemlig være svært at overskue de praktiske opgaver, der kommer kort tid efter dødsfaldet. Man kan ikke vente med at begrave en afdød, til man har bearbejdet noget af sorgen og smerten – ofte er begravelsen en vigtig del af det med at få en god start på sin bearbejdelse, så man kan lære at leve med tabet.
Bedemandens opgaver
Bedemanden skal:
- Det praktiske omkring bisættelsen, herunder:
- Klargøring af afdøde inklusiv bl.a. påklædning
- Placering af kiste
- Organisering af begravelse eller bisættelse
- Transport af kiste/urne fra kapel til kirkegård
- Samtale med de pårørende
- Stå for administrativt arbejde i forhold til dødsattester o.lign.
- Være tilgængelig over for de pårørende
Uddannelsen til bedemand
For at blive bedemand kræver det, at man kan klare jobbet. Man have en meget stor empati og følelse med andre mennesker, samtidig med at man formår at klare den vigtigste opgave: Nemlig at have overblikket, når dem, man hjælper, ikke har det. Det kræver ikke andet – for bedemand er ikke noget, man læser til, men noget man bliver, fordi man er det.
Når det så er sagt, findes der en uddannelse, man kan tage – men den tager man som regel først, når man har fundet et arbejde som bedemand. Der er altså ikke nogen formelle krav til at blive bedemand, men man skal have styr på det menneskelige, og så skal man have flair for administration og regnskab.
Det er en fordel at have en anden uddannelse først, som kan danne et grundlag for ens virke som bedemand. Det kunne være en uddannelse inden for administration, eller det kunne være en uddannelse i teologi. Der findes, med andre ord, mange vej til at blive bedemand.
Uddannelsen, man som nævnt kan tage, foregår hos Danske Bedemænd eller Begravelse Danmark. Der er tale om et kursus, som man tager ved siden af arbejdet som bedemand, hvor man er i praktik i cirka 1 år. Kurset skal man betale for, og det kan man få betalt af sin arbejdsgiver, eller man kan selv betale det, hvis man er selvstændig bedemand. Herefter kan man kalde sig eksamineret bedemand.
Det er normalt, at man bliver bedemand i en voksen alder efter mange års erhvervserfaring fra et andet arbejdsområde. Det kan være alt fra social- og sundhedsassistent til bankrådgiver eller skolelærer. Gennemsnitsalderen i Begravelse Danmark, som er en af kæderne af bedemænd i Danmark, er på 54 år.
På uddannelsen får man læring om love og etik samt tillid og respekt, som er nogle af de vigtigste elementer af virket som bedemand.