Som flyttemand er din primære opgave at flytte genstande fra et sted til et andet. Det er derfor som regel en fordel, hvis du har en god fysik. For rigtig mange mennesker er en flytning ekstremt stressende, og kan virke uoverskueligt. Det er derfor vigtigt, at man som flyttemand formår at holde overblikket og hjælper kunden med at strukturere, organisere og planlægge flytningen på den bedst mulige måde.
Som flyttemand eller flyttearbejder kan man både arbejde for private og for virksomheder. Uanset hvem kunden er, og hvor genstandene skal hen, er det vigtigt, at man som flyttearbejder har evnen til at samarbejde – både med kollegaer og kunder.
Hverdagen som flyttemand
Som flyttearbejder vil man oftest være ansat i flyttevirksomheder. Nogle flyttevirksomheder beskæftiger sig udelukkende med flytninger for virksomheder og kontorfællesskaber. I disse tilfælde er det vigtigt, at man som flyttearbejder kan adskille alle typer af kontorinventar – både i form af skriveborde- og stole og it-udstyr.
Hvis man arbejder med flytninger for private, skal man lytte til kundens behov, og behandle deres genstande med respekt. Nogle private lejer depotrum til opbevaring af ting, og det er derfor også vigtigt, at man formår at få det hele til at passe i et lejet depotrum.
Som flyttemand skal man kunne arbejde i et team, idet man ofte vil klare opgaven sammen med kollegaer. Derudover skal man lytte til kunden, da der ofte vil være særlige ønsker for hvilke rum, der skal etableres først. Det skal man altså også tage hensyn til, når man fylder flyttebilen og efterfølgende, når den skal pakkes ud.
Samtidig skal man være opmærksom på, at man som flyttemand ofte skal have særlige kørekort. Man skal nemlig kunne fragte kundens genstande til den nye adresse eller til et opbevaringssted, hvis kunden har benyttet sig af et lejet depotrum.
Muligheder for fremtiden
Når man er flyttearbejder, kan man hen over tid udvikle kompetencer og på den måde få andre muligheder for fremtiden. Med en særlig tilladelse fra trafikstyrelsen kan man for eksempel blive selvstændig vognmand. På den måde kan man altså specialisere sig i at fragte genstande ved flytninger, men også alle andre former for gods. Det giver bedre beskæftigelsesmuligheder.
Som flyttearbejder har man også muligheden for at videreuddanne sig. For at blive selvstændig vognmand kan det være en fordel at få flere kompetencer. Det kan man blandt andet få ved hjælp af de såkaldte AMU-kurser for flyttearbejdere.
På AMU-kurset lærer man om forskellige former for køreteknik og energirigtig kørsel. Samtidig opnår man kompetencer inden for dokumenthåndtering, og bliver klogere på reglerne vedrørende godskørsel.
AMU-kurserne kan blandt andet tages på Den Jydske Håndværkerskole i Hadsten ved Aarhus, men også mange andre steder rundt om i landet.